Profiteer van 10% korting op BHV-trainingen op geselecteerde locaties in de periode van 23 december tot en met 5 januari. Schrijf je direct in!

VCA-trainingen

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. VCA-trainingen helpen organisaties om bewustzijn te creëren, veilig en gezond werken te stimuleren en het aantal ongevallen op de werkvloer te verminderen.

Cursusduur

1 lesdag van 08:30 - 16:00 uur
+ individueel examen (16:00 - 17:00 uur)

Inclusief koffie/thee en lunch

+ lesmateriaal, literatuur en diploma

Prijs

€ 249,- p.p. (excl. btw)
(code 95 - beroepschauffeurs: € 27,50 p.p.)

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is vooral bedoeld voor organisaties die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken met een grote kans op arbeidsongevallen. Dit zijn diverse branches in de Nederlandse industrie; zoals constructie- en onderhoudswerkzaamheden in de bouw, fabrieken, werkplaatsen en installatie(techniek).

Waarom?

Vergroot de veiligheid op de werkvloer

Op steeds meer werklocaties in Nederland wordt het VCA-diploma verplicht gesteld. Veel ongevallen en ‘bijna-ongevallen’ op de werkvloer ontstaan door gebrek aan kennis of onvoldoende bewustzijn van arbeidsrisico’s. Een VCA-training, met als doel het vergroten van kennis en bewustzijn van risico’s, vergroot de veiligheid op de werkvloer.

We maken onderscheid tussen drie VCA-trainingen:

VCA Basis (opleiding of herhaling)

De training VCA Basis (opleiding of herhaling) is bedoeld voor werknemers die voor het
uitoefenen van hun werkzaamheden moeten beschikken over een SSVV-diploma/VCA-certificaat. Dit zijn vaak personen die werkzaam zijn in de sectoren Bouw & Infra en Techniek & Industrie. Werk je bijvoorbeeld voor een aannemer, dan heb je meestal een VCA basisdiploma nodig. Met dat diploma kun je aantonen dat je basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu en dat je alert bent of veilig werken/veilig werken serieus neemt.

VCA VOL

Belangrijk bij het creëren van veiligheidsbewustzijn in de organisatie is ondersteuning van leidinggevenden. Je volgt een training VCA VOL met zelfstudie als je een functie hebt als operationeel leidinggevende in je organisatie. Ook voor deze training geldt dat je laat zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu en dat je deze kennis bovendien kunt toepassen in het belang van jezelf, je organisatie en de werknemers aan wie je leidinggeeft. Je weet hoe je veilig gedrag stimuleert en zorgt dat jij en je collega’s veilig en gezond kunnen blijven (werken).

De training gaat dieper in op technische details, arbeidsomstandigheden en wet- en regelgeving. Daarmee ben je ook een aanspreekpunt voor de directie, opdrachtgevers en werknemers. Ben je werkzaam als ZZP’er, dan volg je ook deze training om je certificaat te halen.

VIL VCU

De training VIL VCU met zelfstudie is gericht op leidinggevenden en intercedenten van uitzendorganisaties. Tijdens deze training komen dezelfde onderwerpen aan bod als bij de training VCA VOL, maar dan vanuit het perspectief van een uitzendorganisatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan specifieke kennis van wet- en regelgeving, risico’s van uitzendwerk en de rollen, taken en verantwoordelijkheden die bij uitzendwerk komen kijken. Je moet je kennis van veiligheid, gezondheid en milieu immers toepassen in het belang van de personen die uitzendwerk verrichten en gericht op de specifieke situatie van de opdrachtgever.

Aanvragen

Staat veiligheid bij jou op één?

In één lesdag leiden we een van je werknemers op met een VCA-training. We leren cursisten hun werkzaamheden op een verantwoorde, veilige en gezonde wijze uit te voeren en alert te zijn op risico’s De focus ligt op veilig (blijven) werken, alleen én met je collega’s in de organisatie.

Dáárom Arbodienst Medprevent: onze aanpak

Met een van onze VCA-trainingen leer je in 1 lesdag alles over veilig en gezond werken. De leerstof die in de cursus wordt behandeld is voldoende om het examen succesvol af te leggen. Mocht je gebruik willen maken van zelfstudie, dan krijgt je voorafgaand aan de training een boek of e-learning toesturen. Deze theorie met oefenexamens is bedoeld om je goed voor te bereiden op de lesstof tijdens de training en het examen.

Het digitale examen vindt rond 16.00 uur plaats. Hiervoor is een geldig legitimatiebewijs verplicht. Het examen wordt afgenomen door een ECABO-erkend examenbureau. Slaag je voor het examen, dan ontvang je het SSVV-diploma. Dit diploma is 10 jaar geldig.

Wil je de training in een andere taal dan de Nederlandse volgen, neem dan contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden (buitenlands examen op aanvraag)!

Wat leer je bij ons?

Tijdens de VCA-trainingen komen diverse onderwerpen aan bod.

Cursisten leren tijdens deze trainingen wat ze moeten weten over onder andere:

  • Wet- en regelgeving
  • Risico’s van ongevallen
  • Gevaarlijke stoffen
  • Brandgevaar
  • Explosiegevaar
  • Werken in afgesloten ruimten
  • Veilig werken algemeen
  • Veilig werken met elektriciteit
Onze trainingslocaties

Je kunt je inschrijven voor een VCA-training op meer dan 25 verschillende locaties in Nederland. Dat betekent dat jij altijd bij jou in de regio een 1-daagse VCA-training kunt volgen.

Trainingslocaties

Training incompany

Wil je meerdere werknemers opleiden?

De invulling van een training incompany is maatwerk. Met een training in de eigen werkomgeving kunnen onze instructeurs met de cursisten inspelen op de specifieke veiligheidsrisico’s, omstandigheden en doelen in hun organisatie. Wil je meerdere werknemers opleiden met een VCA-training (Basis, VOL of VIL VCU), dan verzorgen wij ook graag een cursus op locatie!

Ontvang doorgaans dezelfde werkdag reactie op je aanvraag!

Veelgestelde vragen

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een VCA-training helpt organisaties om veilig en gezond te werken en het aantal ongevallen op de werkvloer te verminderen.

Een VCA-training is voor iedereen die veilig en gezond werken serieus neemt en werkzaam is in of voor diverse branches in de Nederlandse industrie. Denk aan bouwbedrijven, groenvoorziening en elektrotechniek. We doen geen intake voor de training en je hoeft niet over voorkennis te beschikken. Heb je de VCA-opleiding al gevolgd, dan kun je je inschrijven voor de herhalingstraining.

Een VCA-basistraining is voor personen die voor het uitoefenen van hun werkzaamheden moeten beschikken over een SSVV-diploma/VCA-certificaat. Je volgt een training VCA-VOL als operationeel leidinggevende of ZZP’er. Ten slotte is een VIL VCU-training bedoeld voor leidinggevenden en intercedenten in de uitzendbranche.

Bij een opleiding leren we je alles over veiligheid, gezondheid en milieu en maken we je bewust van veilig werken. We leren je de basis aan en oefenen intensief met de lesstof. Bij de herhalingstraining herhalen we de basis-lesstof van de opleiding, waardoor je je kennis en vaardigheden up-to-date houdt.

Als je de training goed afsluit en het examen haalt, ontvang je een SSVV-diploma/VCA-certificaat. Dit diploma/certificaat is 10 jaar geldig.

Een diploma is meestal verplicht wanneer je werkzaam bent in de Nederlandse industrie, bijvoorbeeld als je voor een aannemer aan de slag gaat. Een VCA-opleiding is niet verplicht, maar wij raden het wel aan. Met een opleiding bereid je je goed voor op het verplichte examen, bouw je aan je CV en laat je je werkgever of opdrachtgever zien dat je veilig en gezond werken belangrijk vindt.

Wil je je voorbereiden op het VCA-examen, dan kun je dit aangeven wanneer je je bij ons aanmeldt. Wij zorgen ervoor dat er een boek/e-learning naar je wordt toegestuurd voorafgaand aan de training, zodat je zelfstudie kan doen.

Wil je een training verplaatsen of annuleren? Wanneer je bent aangemeld, kun je tot 5 werkdagen voor de training kosteloos verplaatsen of annuleren. Was je niet aanwezig bij de training of wil je binnen 5 werkdagen voor de training verplaatsen of annuleren, dan brengen wij 50% van de kosten in rekening. Zie ook onze Algemene voorwaarden.