Profiteer van 10% korting op BHV-trainingen op geselecteerde locaties in de periode van 23 december tot en met 5 januari. Schrijf je direct in!

Maandag 4 november is het de Dag van de BHV, hét moment om de belangrijke rol van dit beroep eens te belichten. Daarom grijpen wij deze dag aan om in gesprek te gaan met Loes van de Wetering, BHV-instructeur bij Arbodienst Medprevent. 

Interview over de dag van de BHV

BHV-instructeur Loes vertelt over haar werk!

Hoelang ben je al BHV-instructeur en wat is je achtergrond?

Ik ben nu één jaar BHV-instructeur bij Arbodienst Medprevent. Eerder heb ik een dieropleiding gevolgd, omdat ik graag met dieren in de dierentuin wilde werken. Omdat daar weinig banen in te vinden zijn, is het me niet gelukt om daar terecht te komen en via een omweg ben ik nu uiteindelijk BHV-instructrice geworden.

Wat houdt jouw werk bij Arbodienst Medprevent precies in?

Ik mag dagelijks trainingen verzorgen voor bedrijven en werknemers, op het gebied van BHV.  Hierbij deel ik kennis en vaardigheden over brand en levensreddend handelen. Daarnaast organiseer ik ook ontruimingsoefeningen bij bedrijven.

Hoe was de overstap naar BHV-instructeur?

Ik vond het in het begin wel spannend, omdat ik nog nooit voor groepen heb gesproken op deze manier. Ik ben echter erg goed begeleid door zowel de collega’s van de backoffice als directe collega’s die mij intern hebben opgeleid.  Door hen en het warme welkom dat ze mij gegeven hebben stond ik al snel sterk in mijn schoenen op de werkvloer.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik werk dagelijks met verschillende soorten mensen. Hierdoor is iedere dag anders en hoor ik steeds weer indrukwekkende verhalen. Bovendien geeft het me een erg goed gevoel dat ik werkend Nederland iedere dag een stukje veiliger maak.

“Het geeft me een erg goed gevoel dat ik werkend Nederland iedere dag een stukje veiliger maak!”
Hoe vind je het werken in jouw eigen regio en op afstand van het kantoor in Lippenhuizen?

Hoewel het een eindje rijden is op het moment dat we een werkoverleg hebben (een aantal keer per jaar), heb ik er niet zo’n moeite mee. De lijntjes zijn kort en de drempel is laag als het gaat om communicatie met de collega’s die op kantoor zitten. Daarnaast wordt er vaak slim gecombineerd met zowel een werkoverleg als een bedrijfsfeestje of functioneringsgesprek, waardoor je nooit het gevoel hebt dat je voor weinig op en neer rijdt.

Je bent dagelijks onderweg. Wat vind je van alle verschillende locaties en groepen?

Alle verschillende groepen vind ik een van de leukste aspecten van mijn werk. Ik ben erachter gekomen dat ons kleine landje enorm veel culturen heeft en dat verschilt ook vaak per beroepsgroep. Dit maakt het werk erg afwisselend. Het was in het begin even wennen aan alle verschillende locaties waar ik trainingen verzorg, maar het is ook wel weer heel leuk om eigenaren en werknemers van de locaties te leren kennen!

Welke training(en) geef je en wat/welke is het meest uitdagend?

Momenteel geef ik alleen BHV-opleidingen en -herhalingen en trainingen ‘Basic life support’.

Daarnaast verzorg ik sinds kort ook ontruimingsoefeningen. Die zijn voor mij momenteel het leukst en uitdagendst om te doen. Maar wat ik ook vooral leuk vind, is dat ik bij Arbodienst Medprevent zelf mag aangeven waar mijn interesses liggen om te groeien in mijn werk. Zo ga ik binnenkort ook mijn papieren halen om CCV-trainingen te geven en wil ik graag in de toekomst ook EHBO-trainingen en andere trainingen geven.

Hoe is het contact met de andere BHV-instructeurs van Arbodienst Medprevent?

Ik heb erg leuk contact met collega’s; we zien elkaar niet zo vaak en juist daarom is het altijd echt een feestje als we elkaar wel zien bij bijvoorbeeld een werkoverleg. Daarnaast bellen we elkaar vaak onderweg, soms vanwege een vraag, maar vaak ook gewoon voor de gezelligheid.

Is er een BHV-training geweest die je niet zo snel vergeet, bijvoorbeeld door een onverwachte of grappige situatie?

Phoeee, er zijn heel veel leuke trainingen die ik niet snel zal vergeten… Ik vind het vooral leuk om wat te grappen tussendoor, zodat het zowel leerzaam als leuk is. Het is ook erg leuk om na een training te horen dat mensen het leuk en leerzaam vonden en dat ze er echt wat aan hebben gehad.

Tijdens één specifieke training ging het brandalarm af en de cursisten dachten dat ‘de instructeur dat geregeld had’. Dit was niet het geval en ik moest de groep er even van overtuigen dat het echt geen grapje van mij was en dat ze naar buiten moesten. Gelukkig bleek het loos alarm en nadat de brandweer het pand had vrijgegeven konden we weer naar binnen. Hier hebben we nog even om moeten lachen en dit was voor de cursisten meteen een goede training!

4 november

De dag van de BHV

Maandag 4 november is het de Dag van de BHV. Ken je deze dag en zo ja, wat maakt deze dag volgens jou zo belangrijk?

Ja, ik vind het belangrijk dat bedrijven goed nadenken over de veiligheid van hun werknemers. Maar ook dat er door werknemers bij stil wordt gestaan.  Wij zeggen altijd: “BHV doe je niet voor jezelf, maar voor een ander.” En dat betekent: hoe meer mensen kennis hebben van BHV, hoe meer we elkaar kunnen helpen.

Heb je ook een tip voor anderen die overwegen om BHV-instructeur te worden?

Als je twijfelt om instructeur te worden zou ik zeggen: ga gewoon eens een dagje met een van onze collega’s mee om zowel de sfeer van het bedrijf te proeven en om mee te maken wat het werk inhoudt. Dan zul je zien dat wij echt de leukste baan van Nederland hebben!

Toon je waardering en support met een klein gebaar

Zet je BHV'ers in het zonnetje!

Laat jouw BHV’er(s) weten hoe belangrijk je bedrijfshulpverlening vindt en geef aan dat je de inzet waardeert! Dit kun je doen door ons speciaal ontworpen bedankkaartje te downloaden, uit te printen of mailen naar je BHV’er(s).