Nieuws
Geplaatst op 18 november 2022
Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Hoe kan het dat we tegenwoordig massaal uitvallen door werkstress?
Vroeger waarschuwde onze stressrespons ons voor acuut gevaar: er was minder keus en als je geen keus hebt, maak je je ook minder snel druk. De wereld is in korte tijd flink veranderd, de mogelijkheden liggen voor het oprapen, maar ook de verwachtingen liggen hoger dan ooit.
We werken tegenwoordig minder met onze handen en meer met ons hoofd. We ‘moeten’ 24 uur per dag bereikbaar zijn en door de digitalisering krijgen we niet alleen op ons werk, maar ook thuis te maken met digitale prikkels.
Steeds meer werkgevers worden zich bewust van de noodzaak om stress op de werkvloer aan te pakken en dat is een hoognodige positieve ontwikkeling. Maar hoe doe je dat? Wij zetten een aantal inspirerende voorbeelden voor je op een rijtje.
1. Geen urencontract maar een takencontract
Verschillende onderzoeken wijzen aan dat werknemers minder werkstress ervaren door kortere werkweken of werkdagen van 6 uur, zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit. Ondernemer René Sielhorst van het digitale gezondheidsplatform It’s My Life biedt zijn werknemers daarom een takencontract aan.
Zijn werknemers moe of hebben ze andere verplichtingen, dan hebben ze de vrijheid om naar huis te gaan en hun taken te ‘verplaatsen’ naar de volgende dag. Dit geeft werknemers meer vrijheid en flexibiliteit, en vooral minder werkstress, want ze zijn baas over hun eigen agenda. Dit verkleint de kans op uitval door burn-out klachten.
Bron: https://www.workjuice.nl/takencontract-urencontract-korter-werken/
2. In de zomer om 14.00 uur naar huis
Ook ondernemer Nikkie den Dekker experimenteert met kortere werkdagen schrijft ze op LinkedIn. In de rustige vakantieperiode klappen de werknemers van boekhoudbedrijf Paperdork om 14.00 uur hun laptop dicht. In plaats dat ze hun uren elke werkdag uit moeten zitten, krijgen werknemers de kans om hun werk te doen en tegelijkertijd op te laden en van het zomerse weer te genieten.
3. Mindful check-in voor elke vergadering
Bij Triodos Bank is mindfulness een vast onderdeel geworden om aandacht te hebben voor de vitaliteit van werknemers. Zo begint een vergadering regelmatig met een paar minuten stilte om de kwaliteit van het vergaderen te verbeteren en verzuim te verminderen. Ook mindfulness-trainingen, een jaarlijkse stilte-dag en wekelijkse 10-minuten meditaties worden aangeboden. Door de mindfulness te integreren in het dagelijkse werk ervaren werknemers echt rustmomenten tijdens hun werk. Dit heeft een positief effect op de focus en het zelf-reflecterend vermogen van werknemers.
Bron: https://mo-netwerk.com/2020/03/08/mindful-business-case-triodos/
4. Tips voor werkgeluk
Je ziet het steeds vaker, bij de politie, defensie en in het bedrijfsleven: yoga op het werk. Onderzoek wijst uit dat yoga stress vermindert, je concentratie verbetert en goed is voor je houding en humeur. Yoga maakt deel uit van het vitaliteitsprogramma van leasemaatschappij Alphabet. Zij bieden gratis yogalessen aan hun werknemers als investering in hun vitaliteit. Volgens yogadocente Dorinda Farver voorkomt yoga ziekteverzuim. “Door yoga leren werknemers grenzen te stellen en gaan ze gemotiveerder aan de slag, omdat ze werken uit hun hart in plaats van alleen vanuit hun hoofd. Dat geeft meer energie.”
Bron: https://www.deondernemer.nl/personeel/waarom-yoga-werkvloer-goed~313050
5. De ‘positieve momenten’ muur van arbodienst Medprevent
Door bewuste positieve gedachten geef je minder ruimte aan negativiteit en sta je meer open voor positiviteit. Hierdoor kun je makkelijker omgaan met lastige situaties en stress. Daarom hebben wij in de week van de werkstress een digitale ‘positieve momenten’ muur in het leven geroepen om alle positiviteit binnen Medprevent te verzamelen.
De opdracht die wij alle werknemers hebben meegegeven is als volgt: schrijf 1 of meer grote of kleine momenten op die je blij hebben gemaakt! Plaats ze (anoniem) op de digitale muur, dan hebben we aan het eind van de week een muur vol kleine geluksmomentjes! Door elke dag even stil te staan bij iets positiefs activeer je het genotscentrum in je hersenen en ga je na verloop van tijd meer op de geluksmomentjes letten. Als je deze momenten deelt met je collega’s, stimuleer je elkaar om positief naar de werkdag te kijken. Het idee is goed ontvangen en voor herhaling vatbaar: onze muur is deze week goed gevuld met geluksmomentjes, tips tegen werkstress en inspirerende quotes!
Elk initiatief is welkom in de strijd tegen werkstress. Heb jij een inspirerend voorbeeld of een leuk idee? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen of een mail te sturen naar info@medprevent.nl, t.a.v. afdeling Marketing.
Gerelateerde berichten